Monday, 25 July 2011

KASI PEDAIHH!!! APA DAH JADI DENGAN KELUARGA TBH?? DAP TERLIBAT??

Cabai Utara : Sudah Terselah...apa kena Keluarga TBH yang tak habis habis nak menegakan keAdiljadian kononya tak pun ingin mennjadi agen Keadilan sama ja la tuh..la ni hangpa tak paham ke MAKAMAH dah membuat keputusang tentang  Inquiry tersebut dimana TBH bunih diri bukan dibunuh ..tak habis 2 aku dah muak dengan semua ini...cukup2 la nanti mendiang tak aman tak ke hangpa pikiaq....?? Hangpa ni sebenar digunakan oleh DAPig untuk bagi caca merba ....cuba nak provok yang kerajaan campur tangan bila hangpa mempersoalkan keputusan Makamah hangpa juga menidakan kuasa Makamah dan sedikit sebanyak mencalahkan institusi kehakiman .....atau dengan kata lain Makamah kita ni dikawal kerajaan....cecita ngan aku ...hangpa nak Makamah kata SPRM salahkan kenapa hangpa tak suruh depa sisat penyelewengan Dapig
Dalam hidup pembangkang, semuanya berkenaan politik.  Air politik, minyak politik, sehinggakan mati pun  dengan telus boleh dipolitikkan juga.  Begitulah keadaannya pembangkang di Malaysia.  Tiadalah yang tidak berkenaan politik.
Kalau difikirkan, apa jenis durjana puak-puak ini bila keluarga orang yang telah mati berulang kali digunakan untuk kepentingan politik pembangkang terutama DAP.  Asalnya, cerita untuk tutup salah laku majikan TBH merangkap ADUN Sri Kembangan tapi mileage politik yang lebih besar cuba diraih bila isu ini berkembang dari mati bunuh diri kepada kononnya dibunuh SPRM.
Apa jadi dengan siasatan ke atas ADUN Sri Kembangan?  Semua pun sibuk pasak TBH, tak sapa minat nak tanya ke?
Kononnya TBH mati semasa siasatan, walhal mendiang mati setelah selesai disiasat SPRM cuma kerana mendiang memilih untuk tidak balik sebaik proses siasatan selesai (sebelum terjun) yang menyebabkan isu ini jadi besar.
Inkues dah dedahkan perkara ini dan tidak ada siapa yang menyangkal pun.
Sedihnya, dek kes yang satu ini, bertaburanlah duit rakyat Selangor dalam hal pengendalian kes, dari membawa pakar forensik Thailand, membayar peguam pemerhati keluarga dan kerajaan negeri dan kos-kos lain  yang  tidak ada kepentingan kepada rakyat Selangor secara amnya.
Tidak cukup dengan inkues (yang berakhir tanpa keputusan), Suruhanjaya Diraja pula ditubuh, untuk memuaskan hati keluarga mangsa.  Maaf cakaplah, tapi kelihatannya kerajaan seolahnya mengikut saja rentak tari yang dimainkan pembangkang.  Niat memang bagus tapi lihatlah bagaimana kesempatan yang ada digunakan sepenuhnya untuk kepentingan politik DAP.
Tidak ketinggalan isu perkauman yang terlibat.
Baru beberapa hari Suruhanjaya bersidang, modus operandi yang sama dalam kes Anwar, dimainkan juga dalam kes TBH ini.  Jika dalam kes Anwar, pernah ada permintaan untuk menggugurkan barisan pendakwaan, dalam kes TBH pula ada permohonan oleh keluarga untuk menggugurkan Timbalan Pendakwa Raya.
Kalau dalam kes Anwar ada permohonan untuk menggugurkan hakim bicara, dalam hal Siasatan Suruhanjaya Diraja ini pun ada juga permohonan untuk menggugurkan Pengerusi Siasatan Diraja,  Tan Sri James Foong Cheng Yuen.
Bila permintaan tidak dilayan, peguam dan keluarga angkat kaki meninggalkan sesi siasatan, apa semua ni?  Majlis Peguam yang pro pembangkang tu pun sahkan tidak ada masalah untuk seorang hakim persekutuan menjadi pengerusi Suruhanjaya, apa lagi tak puas hati?
Ironinya, dalam kedua-dua kes pun peguam sama yang jadi pak dalang. 
Soalan kita, nak cari kebenaran ke nak main wayang politik dan perkauman?  Tahu ke keluarga TBH ni berapa banyak duit rakyat yang dah habis hanya untuk satu perkara ini saja?  Banyak lagi keutamaan yang perlu didahulukan kerajaan, bukannya menumpu semua sumber kepada hal yang ini sahaja.
Penulis sarankan kerajaan bubarkan sahaja Suruhanjaya ini kerana nampak sangat tujuannya bukan nak cari kebenaran sebaliknya ada tujuan politik.  Belum mlagi disebut membazirkan masa semua yang terlibat dan duit rakyat. 
Banyak lagi keutamaan kita yang perlu diberi perhatian daripada terus menerus melayan drama politik yang tidak ada kesudahan ini.
Keluarga mangsa hanya nak dengar satu perkara saja SPRM BERTANGGUNGJAWAB DALAM KEMATIAN TBH, lain daripada itu mereka tidak mahu dengar.  Sampai bila keadilan tak akan dapat dicapai kalau macam tu.  Gambar bawah ni membuktikan kebenaran cakap penulis tu.
                                                         Tolonglah, kami dah muak….

PS : Hangpa dah nama pembangkang kira nak bangkang ja......isk aku rasa hangpa nie jenis suka menggunakan orang saja dan aku rasa hangpa nie elok kawan ngan Bewak pasai lidah hangpa bercabang suka twist cerita lepas nie hangpa akan bawak isu apa pulak ...saja nak tunggu mainan politik kotoq hangpa .....kami suma dah tau .....sudahh la hangpa sendiri pun cacamerba ada hati nak tadbir MALAYSIA....!! Hakkk Puuuuuii Tuihhhhhh...............


No comments:

Post a Comment